Welcome

Anti Essays offers essay examples to help students with their essay writing.

Sign Up

Basm Harap-Alb Essay

  • Submitted by: Georgi22
  • on November 25, 2012
  • Category: Shakespeare
  • Length: 1,511 words

Open Document

Below is an essay on "Basm Harap-Alb" from Anti Essays, your source for research papers, essays, and term paper examples.

Basmul Harap-Alb
de Ion Creanga

Basmul este o specie a genului epic in proza cu numar mare de personaje in care se prezinta lupta dintre bine si rau, iar in final binele triumfa, timpul si spatial fiind vagi, nedeterminate.
Povestea lui Harap-Alb este un basm cult, aparut pentru prima data in “Convorbiri literare” in 1 augut 1877.
  Basmul cult este o specie narativa ampla, cu numeroase personaje purtatoare ale unor valori simbolice. Cu actiune implicand fabulosul si supusa unor actiuni conventionale, care infatisaza parcurgerea drumului maturizarii de catre erou. Conflictul dintre bine si rau se incheie prin victoria fortelor binelui. Personajele indeplinesc, prin raportare in basmul popular, dar sunt individualizate prin atributele exterioare si prin limbaj. Reperele temporale si spatiale sunt vagi, nedeterminate. Sunt prezente cliseele compozitionale, numerele si obiectele magice ( cifra 3). In basmul cult stilul este elaborat, se imbina naratiunea cu dialogul si descrierea.
Naratiunea la persoana a III-a este realizata de un narator omniscient, dar nu si obiectiv, deoarece intervine adesea prin comentarii sau reflectii.
Spre deosebire de basmul popular, unde predomina naratinea, basmul cult presupune imbinarea naratiunii cu dialogul si cu descrierea. Naratiunea este dramatizata prin dialog, are ritm rapid realizat prin reducerea digresiunilor si a descrierilor, iar individualizarea actiunilor si a personajelor se realizeaza prin amanunte. Dialogul are o dubla functie: sustine evolutia actiunii si caracterizarea personajelor. Prezenta dialogului sustine realizarea scenica a secventelor narative.
Tema basmului este triumful binelui asupra raului. Motivele narrative specific sunt: superioritatea mezinului, calatoria, supunera prin viclesug, muncile, demascarea raufacatorului( Spanul), pedapsa, casatoria.
  Actiunea se desfasoara linear. Succesiunea secventelor narrative este redata prin inlantuire. Coordonatele aciunii sunt vagi: “tara in care...

Show More


Citations

MLA Citation

"Basm Harap-Alb". Anti Essays. 18 Dec. 2018

<http://snehaedu.com/free-essays/Basm-Harap-Alb-357826.html>

APA Citation

Basm Harap-Alb. Anti Essays. Retrieved December 18, 2018, from the World Wide Web: http://snehaedu.com/free-essays/Basm-Harap-Alb-357826.html